Борщ від дієтолога

Головна

Борщ більш корисний, особливо для літніх людей, якщо його приготувати без засмажки та шкварок. Не слід додавати жирне м’ясо: свинину, яловичину, баранину. Краще зварити бульйон з птиці.

Наприклад, хворим на подагру борщ на жирному, насиченому бульйоні не можна їсти. Це викликає приступи недуги, бо о в жирному м’ясі міститься багато пуринів — речовин, які сприяють відкладанню солей.

Лікарі не радять їсти жирний борщ людям із проблемами підшлункової залози, ожирінням, високим тиском, цукровим діабетом. Страву рекомендує готувати на бульйоні з курки чи індички. Якщо додати трохи нежирного м’яса, борщ матиме збалансований склад. У ньому будуть присутні білки у вигляді амінокислот із м’яса, також складні вуглеводи, які є в овочах, корисні жири, вітаміни.

Борщ дає відчуття ситості на довгий час, бо овочі, які до нього входять, містять складні вуглеводи. Вони багаті на клітковину, яка заповнює шлунок та сприяє швидкому насиченню. Буряк — українська суперїжа. Його природний пігмент  бетаїн позитивно впливає на печінку, підвищує її здатність очищувати організм від токсинів. Часник має антибактеріальний ефект. Морква завдяки каротиноїдам — жовтим пігментам, добре впливає на стан шкіри, слизових оболонок, зокрема в організмі перетворюються на вітамін А. Капуста містить багато вітаміну U. Він знижує ризик розвитку виразкової хвороби шлунку та кишківника.

Щоб отримати максимум користі від страви, варто недоварити капусту та додати прянощі, вважають дієтологи.