Петрушка проти часнику

Головна, Новини

Петрушка – одна з перших рослин, що з’являються на городі ранньою весною і росте до осені. Існують два її різновиди – коренева, у якій в їжу вживаються і корінь, і листя, і листова – тільки листя.

У петрушці багато вітамінів: А і С (в 50 г зеленого листя петрушки міститься їх добова норма), В1, В2, РР, К. В ній містяться важливі для організму калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк і ферменти, що регулюють обмін глюкози в крові. Хоча ми в першу чергу використовуємо петрушку як незамінну приправу, але з давніх часів вона застосовується в народній медицині як лікарський засіб.

У ній багато зеленого пігменту – хлорофілу, що, як і залізо, корисний при недокрів’ї. Сік петрушки підтримує нормальну роботу надниркових залоз і щитовидної залози, зміцнює судини і капіляри, має цукрознижуючу дію (що важливо для хворих на цукровий діабет), корисний при захворюваннях серця. Сік вичавлюють із зеленої частини рослини, пропустивши через м’ясорубку або соковижималку.

Петрушка очищає нирки і печінку, стимулює травлення і посилює перистальтику кишечника. Її застосовують при розладі шлунка, млявому травленні, для підвищення апетиту, а також при гастритах зі зниженою кислотністю.

Петрушка швидко загоює рани, опіки і виразки, діючи як дезінфікуючий засіб. Кашку з  листя прикладають до наривів, місць укусів комарів і бджіл. Петрушка корисна при запальних процесах в яснах і на слизовій оболонці порожнини рота. Це прекрасний природний засіб, що освіжає дихання. Можна сміливо їсти часник, а після пожувати петрушку – неприємний запах зникне.

Відвар або настій з листя і коренів (1:20) застосовують при хворобливих місячних, спазмах, порушеннях менструального циклу. Його п’ють по чверті склянки тричі на день за 30 хвилин до їди. Для цього використовують також суміш соків петрушки і буряка (по 75 мл кожного). Для загального очищення організму від солей зелень петрушки необхідно вимити і дрібно нарізати, корінь натерти на тертці. Одну склянку приготовленої суміші залити двома склянками окропу і дати настоятися. Приймати настій протягом десяти днів, потім зробити перерву на два дні і продовжувати приймати ще десять днів.

Використання петрушки в їжу протипоказано тим, хто страждає захворюваннями сечового міхура та нирок, через сильну сечогінну дію.

Для здорових людей петрушку можна вважати шкідливою тільки у випадках, якщо вона була культивована у шкідливих умовах, наприклад, вирощену поблизу дороги чи залізниці.